EN
CITS

5G Nedir?
5G, hücresel mobil iletişimin beşinci neslidir. 5G performansı ile yüksek veri hızı, azaltılmış gecikme süresi, enerji tasarrufu, maliyet azaltma, daha yüksek sistem kapasitesi ve büyük cihaz bağlanabilirliğini hedefler. 5G spesifikasyonlarının ilk aşaması, erken ticari dağıtımı sağlamak için Mart 2019’da tamamlandı. İkinci aşamanın da 2020 Mart ayında tamamlanması beklenmektedir.

5G’nin Yapısı
IMT-2020 özellikleriyle uyumlu 5G sistemlerinin, amaçlanan uygulamalar ile sıkı sıkıya bağlanmış gelişmiş cihaz ve ağ seviyesi özelliklerini sunması bekleniyor. Aşağıdaki sekiz madde IMT-2020 5G’nin temel yetenekleridir.

  • 1. Üst Veri Hızı – Maksimum ulaşılabilir veri hızıdır. (20 Gbit/s)
  • 2. Kullanıcı Deneyimi Veri Hızı - Kapsama alanı boyunca ulaşılabilir veri hızıdır. (1 Gbit/s)
  • 3. Gecikme – Paket iletim süresine ağın katkısıdır. (1 ms)
  • 4. Taşınabilirlik - Aktarma ve QoS gereksinimleri için maksimum hızdır. (500 km/h)
  • 5. Bağlantı Yoğunluğu - Birim alan başına toplam cihaz sayısıdır. (106/km2)
  • 6. Enerji Verimliliği – Cihaz veya ağ tarafından birim enerji tüketimi başına gönderilen / alınan veridir. (4G ile aynı)
  • 7. Spektrum Verimliliği - Birim kablosuz bant genişliği ve ağ hücresi başına verimdir. (3–4x 4G)
  • 8. Alan Trafik Kapasitesi - Kapsama alanı genelinde toplam trafiktir. (1000 (Mbit/s)/m2)



5G’nin Avantajları

Hız
5G çoğu koşulda 4G ağına göre üstün hızlar vaat ediyor. Sub-6 GHz bantlarındaki 5G NR (New Radio) hızı, benzer miktarda spektrum ve antenler ile 4G'den biraz daha yüksek olabilir. Önemli bir alan testi olmadıkça, 5G hızları sadece tahmin edilebilir. Önde gelen yonga üreticisi Qualcomm, Mobile World Congress'te birçok kişi tarafından alıntılanan bir model sundu. Bu model, 3.5 GHz 5G Massive MIMO'nun ortak bir konfigürasyonu için, 490 Mbit/s hızı öngörmektedir. 28 GHz milimetre dalgalarını kullanan bir konfigürasyon için de 1.4 Gbit/s hızı öngörmektedir.

Düşük Gecikme Süresi
Gecikme, gönderenden alıcıya bir iletiyi iletmek için gereken süredir. Düşük gecikme süresi, 5G'de bir gelişmedir. 5G mobil ağlar, çok oyunculu mobil oyunlarda, kendi kendini süren araçlarda (oto-pilot) ve hızlı yanıt gerektiren diğer görevlerde cevap sürelerine yardımcı olacaktır.

Yeni Kullanım Alanları
Yüksek bant genişliği, düşük gecikme süresi ve yüksek yoğunluklu bağlantıları içeren 5G ağı ile birlikte, eski ağ standartları üzerinden yapılması imkansız olan birçok yeni kullanım durumunun ortaya çıkması beklenmektedir.

5G’nin Yayılması

5G'nin geliştirilmesinde, modem teknolojisi Huawei, Intel ve Qualcomm tarafından, altyapı ise Lenovo, Nokia, Ericsson, ZTE, Cisco ve Samsung gibi şirketler tarafından yönetilmektedir.

AT&T, hibrit baskılı devre kartı yapıları geliştirerek ve üreterek, 5G mobil iletişim üretiminin yüksek frekansta optimize edilmiş ara bağlantı çözümleri ile güncel olarak kullanıma sunulmasını desteklemektedir.

Dünya çapında ticari lansman 2020 yılında bekleniyor. Korea Telecom, 2018 Kış Olimpiyatlarında ve Telstra, 2018 Commonwealth Games'de 5G örneklerini göstermiştir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, dört büyük operatör de lansmanlarını yaptılar. AT&T milimetre dalga ticari uygulama lansmanı, Verizon’un dört ABD şehrinde 5G sabit kablosuz ve milimetre dalga konuşlandırma lansmanları, Sprint’in 2.5 GHz bandında lansmanı ve T-Mobile'ın 30 şehirde 600 MHz 5G lansmanı. Vodafone, Nisan 2018'de ilk grup denemelerini orta bant spektrumunu kullanarak gerçekleştirmiştir ve China Telecom'un 2018'deki ilk 5G kuruluşu, orta bant spektrumunu da kullanacaktır.

Mobil operatör ağlarının dışında, 5G'nin ayrıca endüstriyel IoT, kurumsal ağ ve kritik iletişimdeki uygulamalarla özel ağlar için yaygın olarak kullanılması bekleniyor.


Kaynakça

1. “5g Technology Introduction” (telcomaglobal.com)
2. “5G NR Only 25% to 50% Faster, Not Truly a New Generation” (wirelessonenews.com)
3. "IMT Vision – Framework and overall objectives of the future development of IMT for 2020 and beyond"(itu.int)
4. “Qualcomm's Simulated 5G Tests Shows How Fast Real-world Speeds Could Actually Be - Slashdot" (tech.slashdot.org)
5. "T-Mobile's LAA Creates Screaming Fast Speeds in NYC" (PCMAG)
6. "5G's fast responsiveness is the real reason it'll be revolutionary" (CNET)
7. "Top Companies leading 5G Development" (netscribes.com)
8. "Telstra plans 5g trial at 2018 Gold Coast Commonwealth Games" (channelnews.com)
9. "AT&T to Launch Mobile 5G in 2018" (about.att.com)
10. "Verizon says it will have 5G service in five cities by the end of next year" (The Verge)
11. "T-Mobile Building Out 5G in 30 Cities This Year and That's Just the Start – Company Announcement - FT.com" (markets.ft.com)
12. "China Telecom Eyes 2M+ Base Stations for 5G | Light Reading" (lightreading.com)



Emrah ŞENTÜRK
Yazılım Geliştirme Sorumlusu

CITS Bilişim Hizmetleri ve Yazılım San. Tic. A.Ş.